Stratejik Vizyon Geliştirme Programı
Strateji, tanimlanan mevcut kosullar ile bu çerçevede belirlenen vizyonun gerçeklestirilmesi amaciyla hazirlanan genel yol haritasinin adidir. Bu baglamda gerek mevcut kosullarin saglikli bir biçimde tanimlanmasi, gerek gelecekte ulasilmak istenen hedeflerle ilgili bütünlük arz eden ve anlasilabilir bir vizyonun gelistirilmesi, gerekse bu hedeflerin tüm mevcut kapasite ve imkânlari ortak beklentiler dogrultusunda esgüdümlü olarak harekete geçirecek uygulanabilir ve bütünlük arz eden bir strateji gelistirilmesi büyük önem tasimaktadir.
Ideal gelecegi temsil eden, saglikli biçimde hazirlanmis bir vizyon, muhataplarini harekete geçirecek kadar iddiali ama ayni zamanda ulasilabilir hedefleri içeriyor olmalidir. Vizyonsuz bir toplum mevcut durumun ataletinden kurtulamayacagi gibi, erisilmesi imkânsiz bir vizyonun pesine sevk edildigi için de kisa sürede ugrayacagi hayal kirikligi ile yine atalete sürüklenecektir. Dolayisiyla gerçekçi, tasavvur edilebilir, uygulanabilir, esnek, kolay anlasilabilir/anlatilabilir, hassas degerleri göz önünde bulunduran ve arzulanan hedefler ortaya koyan bir vizyon, hazirlanacak strateji üzerinde belirleyici etkiye sahip olacak; akillari ve yürekleri es zamanli olarak harekete geçirecektir.
Küresel düzeyde son on yilda meydana gelen gelismeler önceki dönemlere kiyasla yüz yila bedel etkiler birakmistir. Degisim ve dönüsüm bugün olaganüstü bir hizla gerçeklesirken, izleyen on yil içindeki gelismeler 21. yüzyil için belirleyici olacaktir. Böylesi bir ortamda stratejik vizyon gelistirme tüm aktörler için acil ve hayati öneme sahip bir hâle gelmistir.
Mevcut uluslararasi sistemde uluslararasi iliskiler, çok boyutlu rekabet temelinde ilerlemektedir. Devletlerin dogasi da degismekte; hukuk üreten, son karari veren altin hisse kendisinde kalmak kaydiyla devletin rolü %10 düzeyine kadar gerilerken devletçi ve kapitalist/liberal yaklasimlar arasinda orta yol arayislari sürmekte, kamu diplomasisi gibi yeni uygulamalar devreye girmekte; düsünce kuruluslari, STK’lar, üniversiteler, yerel yönetimler, sportif kurumlar, özel sektör ile benzeri kurum ve yapilarin rolleri artmaktadir.
Uluslararasi platformda son dönemde etkili hâle gelen söz konusu yeni araçlardan daha etkin yararlanilabilmesi, bu alanda gerçeklesecek kapasite insasina ve insan kaynagi yönetimine baglidir.
Ülkelerin yumusak ve sert güç kapasitelerini tam olarak harekete geçirebilmesi noktasinda din, dil, tarih, cografya gibi faktörler önemini korusa da, islerlik kazanmasi ancak nitelikli insan kaynagina dayali yüksek katma deger üreten bir ekonomiye sahip olarak uluslararasi is bölümünden nitelikli pay almalari ile mümkün olacaktir.
Bu sürecin basarisi da iç ve dis politika önceliklerine uygun biçimde, hedeflenen tüm ülke ve bölgelerde karsilikli bagimlilik olusturabilecek çok boyutlu yapilar insa edilebilmesine baglidir.
Türk dis politikasini çesitlendirme ve çok boyutlu bir dis politika gelistirme arayislari, uzun vadeli çözümler içeren yeni bir vizyon ve “insan kaynagina yatirim” öngören bir strateji gerektirmektedir.
Son yillarda aktif bir dis politika gelistiren ve bu baglamda tüm dünyanin dikkatini üzerine çeken bir ülke haline gelen Türkiye, iliskilerini gelistirmek istedigi ülkelere bakisinda siyasi boyut ile birlikte sosyal ve ekonomik boyutlari da göz önünde bulunduran ve uluslararasi kuruluslarla isbirligini gelistirmeyi hedefleyen yeni misyonu ile dis politikasindaki çok boyutlulugu pekistirme arayisi içerisindedir.
Uluslararasi alandaki aktörlerle gelistirilen yeni iliskiler, Türkiye’ye uluslararasi alanda genis bir manevra alani kazandirmakta ve ayni zamanda Türk diplomasisinin çok boyutlu bir kapasiteye eristigini de göstermektedir.
Türkiye’nin 10 yil öncesine kadar hiçbir etkinliginin olmadigi ve herhangi bir varlik gösteremedigi bölgelerde sözcü konumuna yükselmesi siyasi, ekonomik, kültürel ve diplomatik kazanimlarla birlikte bir takim sorumluluklarin üstlenilmesini de gerekli hâle getirmekte, bu aktörlerle ilgili olarak ilk elden veri toplanmasi, yerel kalkinma ortaklariyla dogrudan iletisim kurulmasi, kurumsal kapasitenin ve insan kaynaklarinin gelistirilmesi amaciyla teknik is birliginin gelistirilmesi gibi gereklilikleri de beraberinde getirmektedir.
Türkiye’nin yeni misyonuna uygun olarak, iliskilerin daha iyi düzeye tasinmasi amaçlanan ülkelerdeki kilit noktalarda yer alan karar alicilar, kamu kurum ve kuruluslarinda görev yapan üst düzey yöneticiler ve uzmanlarla etkilesim içerisinde olunmasina, dünyada ve Türkiye’de meydana gelen siyasi, iktisadi ve kültürel gelismeler hakkinda karsilikli bilgilenmeye; stratejik düsünme, davranma ve vizyon gelistirme niteliklerinin güçlendirilmesine büyük ihtiyaç vardir.
Tüm bu hedeflere çok boyutlu katki içeren “Stratejik Vizyon Gelistirme Programi”, TASAM WORLD (TASAM Kapasite Insasi ve Is Birligi Merkezi) tarafindan gelistirilmistir. Program ile söz konusu dost ve kardes ülkelerin mevcut ve müstakbel kamu, sivil toplum ve sektör aktörlerine dogrudan stratejik vizyon gelistirme projelerigerçeklestirilerek, bu ülkelerle toplumsal ve ekonomik düzeyde saglikli ve sürdürülebilir politikalarin güçlenmesine katkida bulunulmasi, ortaya konan sinerji ile Türkiye’nin bu ülkelerdeki etkinliginin karsilikli bagimlilik temelinde artirilmasi hedeflenmektedir. Stratejik Vizyon Gelistirme Programi’nin dünyada ve Türkiye’de meydana gelen yeni gelismeler hakkinda bilgi edinme, bu bilgileri dogru biçimde analiz etme, gelecege yönelik vizyon gelistirme, yasanan problemleri çözme, ortaya çikan firsatlari degerlendirme konusunda Program’in hem Ülkemize hem de dost kardes ülkelere önemli katkilar saglamasi da beklenmektedir.
STK tüzel kisiligi ile tarafsiz ve bagimsiz bir “düsünce kurulusu” olarak yaklasik on yil önce kurulan TASAM, kita bazinda Afrika, Asya, Avrupa, Latin Amerika – Karayipler ve Kuzey Amerika, bölge bazinda Balkanlar, Orta Dogu, Karadeniz – Kafkas ve Akdeniz alanlarina odaklanirken kimlik bazinda Türk Dünyasi ve Islam Dünyasi alanlarinda çalismalar gerçeklestirmektedir. Bu süreçte ortaya çikan küresel ve çok boyutlu birikimi, Türkiye özelinde de degerlendirerek, T.C. Cumhurbaskanligi himayesinde baslattigi Türkiye’nin Stratejik Vizyonu 2023 Projesi gibi tarihî inisiyatiflerle ülkemize çok boyutlu kazanimlar saglamaktadir. Bu perspektifte ülkemizin kurumsal kapasite insasina stratejik katki olarak sekillenen TASAM çalismalari ve olusturulan kurumsal aglar, gelinen noktada küresel bir anlam ifade etmektedir. 100 ülkeye varan etkinligi ile TASAM çalismalarina; ana yönetim, enstitüler ve projelerin bilim, akil kisiler ve diger çalisma kurullarinda yaklasik 500 saygin ve duayen isim ciddi katkilar sunmaktadir.
TASAM faaliyetleri üzerinden gelistirilen TASAM WORLD · Kapasite Insasi Yönetimi ve Isbirligi Merkezi çatisi altinda çesitli ölçeklerde çok tarafli kurumsallastirilan ve benimsenen yönetim sistematigine göre, ilgili organlarina islerlik kazandirilan yapilanmalar sunlardir:
ENSTITÜLER
TASAM Kalkinma ve Isbirligi Enstitüsü (www.tasam.org/kalkinma)
TASAM Afrika Enstitüsü (www.tasamafrika.org)
TASAM Islam Ülkeleri Enstitüsü (www.tasamislam.org)
KDE · Kamu Diplomasisi Enstitüsü ( www.kamudiplomasisi.org)
SIE · Siyasal Iletisim Enstitüsü (www.siyasaliletisim.org)
PLATFORMLAR
BIA · Balkan Iletisim Agi (www.balkancom.net)
DTF · Dünya Türk Forumu (www.dunyaturkforumu.org)
ISTTP · Islam Ülkeleri Düsünce Kuruluslari Platformu (www.isttp.org)
TRNTP · Türkiye Nükleer Teknoloji Platformu (www.trntp.org)
TOD-Türkiye · Düsünce Kuruluslari Türkiye Diyalogu (www.todturkey.org)
USTKIP · Uluslararasi Sivil Toplum Kuruluslari Kalkinma ve Isbirligi Platformu (www.ustkip.org)
PROGRAM VE PROJELER
TSV 2023 · Türkiye’nin Stratejik Vizyonu 2023 (www.tsv2023.org)
TYDP · Türkiye Yönetim ve Deneyim Programi (www.tydp.org)
SVGP · Stratejik Vizyon Gelistirme Programi (www.tasamworld.org/index.php/programprojeler/svgp)
Farkli hedefler için farkli “sivil zirveler, program ve projeler” sonunda TASAM WORLD çerçevesinde, olusturulan bu çok boyutlu yapilarin kapasite insasina katki saglamak üzere yeni isbirligi aglari olusturmasi ve edinilen on yillik deneyim çerçevesinde, ihtiyaç duyan tüm kurumlara danismanlik/isbirligi hizmetleri verilmesi imkâni dogmustur.
Bu imkanin en iyi sekilde degerlendirilebilmesi için hedef ülkelerle birlikte stratejik farkindalik ve gelecege yönelik vizyon olusturulmasi, kamu kurumlari arasinda is birligi aglari kurulmasi, kalkinmayi tesvik edici ortak projeler ve programlar gelistirilmesi, karsilikli bilgi ve tecrübe degisimi ile inovatif uygulamalarin yayginlastirilmasi, karar alicilar ve üst düzey yöneticiler arasinda kurumsal kapasitelerinin gelistirilmesi, çagdas kamu yönetimi anlayisinin gelistirilmesi, ulusal ve uluslararasi düzeyde iyi yönetisim saglanmasi konularinda stratejik is birligi ve uzmanlik gelistirme amaçli bilgi paylasimi saglanmasi gerekmektedir.
Degisim ve dönüsüm hamlelerinin ivme kazandigi günümüzde özgün çözüm arayislarina duyulan ihtiyaç kendini her geçen gün daha derinden hissettirmektedir. Düsünsel ve akademik merkezli projeler yürüten TASAM ile birlikte TASAM WORLD, dis kapasite insasi ve yönetimi baglaminda ulusal ve uluslararasi isbirligi amaçli ikili ve çok tarafli proje ve programlar gelistirmek üzere faaliyetlerini sürdürmektedir.
Stratejik Vizyon Gelistirme Programi; Türkiye’nin hem iç kapasitesinin hem diger ülkelerle isbirligi imkânlarini gelismesine, öncelikli her sektöre ve disipline yönelik üretilen “Özel Uygulama Projeleri”nin ilgili otoritelerle birlikte gerçeklestirilmesine ve taraflar için ortak bir bilinç alani olusturulmasina entelektüel katki saglamayi amaçlamaktadir.
TAMAMLANAN PROJELER
Slovenya Ljubljana Üniversitesi Stratejik Vizyon Gelistirme Konferansi – 1 (24-25.09.2013, Istanbul)
Sudan Güvenlik Yüksek Akademisi Stratejik Vizyon Gelistirme Programi – 1 (15-22.05.2013, Istanbul)
Sudan Güvenlik Yüksek Akademisi Stratejik Vizyon Gelistirme Programi – 2 (26.11 – 3.12.2011, Istanbul)
T.C. Zonguldak Valiligi Stratejik Vizyon Gelistirme Konferansi – 1 (17.01.2008, Zonguldak)
Istanbul Büyüksehir Belediyesi Stratejik Vizyon Gelistirme Konferansi – 2 (07.12.2007, Istanbul)
Istanbul Büyüksehir Belediyesi Stratejik Vizyon Gelistirme Konferansi – 1 (02.11.2007, Istanbul)
T.C. Tekirdag Valiligi Stratejik Vizyon Gelistirme Konferansi – 1 (21.02.2007, Tekirdag)
T.C. Içisleri Bakanligi Stratejik Vizyon Gelistirme Konferansi – 2 (31.01.2007, Ankara)
T.C. Tekirdag Valiligi Stratejik Vizyon Gelistirme Konferansi – 2 (25.12.2006, Tekirdag)
T.C. Tekirdag Valiligi Stratejik Vizyon Gelistirme Konferansi – 1 (20.11.2006, Tekirdag)
T.C. Içisleri Bakanligi Stratejik Vizyon Gelistirme Konferansi – 1 (31.10.2006, Ankara)