Strategic Vision Development Program
Strateji, tanımlanan mevcut koşullar ile bu çerçevede belirlenen vizyonun gerçekleştirilmesi amacıyla hazırlanan genel yol haritasının adıdır. Bu bağlamda gerek mevcut koşulların sağlıklı bir biçimde tanımlanması, gerek gelecekte ulaşılmak istenen hedeflerle ilgili bütünlük arz eden ve anlaşılabilir bir vizyonun geliştirilmesi, gerekse bu hedeflerin tüm mevcut kapasite ve imkânları ortak beklentiler doğrultusunda eşgüdümlü olarak harekete geçirecek uygulanabilir ve bütünlük arz eden bir strateji geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır.
İdeal geleceği temsil eden, sağlıklı biçimde hazırlanmış bir vizyon, muhataplarını harekete geçirecek kadar iddialı ama aynı zamanda ulaşılabilir hedefleri içeriyor olmalıdır. Vizyonsuz bir toplum mevcut durumun ataletinden kurtulamayacağı gibi, erişilmesi imkânsız bir vizyonun peşine sevk edildiği için de kısa sürede uğrayacağı hayal kırıklığı ile yine atalete sürüklenecektir. Dolayısıyla gerçekçi, tasavvur edilebilir, uygulanabilir, esnek, kolay anlaşılabilir/anlatılabilir, hassas değerleri göz önünde bulunduran ve arzulanan hedefler ortaya koyan bir vizyon, hazırlanacak strateji üzerinde belirleyici etkiye sahip olacak; akılları ve yürekleri eş zamanlı olarak harekete geçirecektir.
Küresel düzeyde son on yılda meydana gelen gelişmeler önceki dönemlere kıyasla yüz yıla bedel etkiler bırakmıştır. Değişim ve dönüşüm bugün olağanüstü bir hızla gerçekleşirken, izleyen on yıl içindeki gelişmeler 21. yüzyıl için belirleyici olacaktır. Böylesi bir ortamda stratejik vizyon geliştirme tüm aktörler için acil ve hayati öneme sahip bir hâle gelmiştir.
Mevcut uluslararası sistemde uluslararası ilişkiler, çok boyutlu rekabet temelinde ilerlemektedir. Devletlerin doğası da değişmekte; hukuk üreten, son kararı veren altın hisse kendisinde kalmak kaydıyla devletin rolü %10 düzeyine kadar gerilerken devletçi ve kapitalist/liberal yaklaşımlar arasında orta yol arayışları sürmekte, kamu diplomasisi gibi yeni uygulamalar devreye girmekte; düşünce kuruluşları, STK’lar, üniversiteler, yerel yönetimler, sportif kurumlar, özel sektör ile benzeri kurum ve yapıların rolleri artmaktadır.
Uluslararası platformda son dönemde etkili hâle gelen söz konusu yeni araçlardan daha etkin yararlanılabilmesi, bu alanda gerçekleşecek kapasite inşasına ve insan kaynağı yönetimine bağlıdır.
Ülkelerin yumuşak ve sert güç kapasitelerini tam olarak harekete geçirebilmesi noktasında din, dil, tarih, coğrafya gibi faktörler önemini korusa da, işlerlik kazanması ancak nitelikli insan kaynağına dayalı yüksek katma değer üreten bir ekonomiye sahip olarak uluslararası iş bölümünden nitelikli pay almaları ile mümkün olacaktır.
Bu sürecin başarısı da iç ve dış politika önceliklerine uygun biçimde, hedeflenen tüm ülke ve bölgelerde karşılıklı bağımlılık oluşturabilecek çok boyutlu yapılar inşa edilebilmesine bağlıdır.
Türk dış politikasını çeşitlendirme ve çok boyutlu bir dış politika geliştirme arayışları, uzun vadeli çözümler içeren yeni bir vizyon ve “insan kaynağına yatırım” öngören bir strateji gerektirmektedir.
Son yıllarda aktif bir dış politika geliştiren ve bu bağlamda tüm dünyanın dikkatini üzerine çeken bir ülke haline gelen Türkiye, ilişkilerini geliştirmek istediği ülkelere bakışında siyasi boyut ile birlikte sosyal ve ekonomik boyutları da göz önünde bulunduran ve uluslararası kuruluşlarla işbirliğini geliştirmeyi hedefleyen yeni misyonu ile dış politikasındaki çok boyutluluğu pekiştirme arayışı içerisindedir.
Uluslararası alandaki aktörlerle geliştirilen yeni ilişkiler, Türkiye’ye uluslararası alanda geniş bir manevra alanı kazandırmakta ve aynı zamanda Türk diplomasisinin çok boyutlu bir kapasiteye eriştiğini de göstermektedir.
Türkiye’nin 10 yıl öncesine kadar hiçbir etkinliğinin olmadığı ve herhangi bir varlık gösteremediği bölgelerde sözcü konumuna yükselmesi siyasi, ekonomik, kültürel ve diplomatik kazanımlarla birlikte bir takım sorumlulukların üstlenilmesini de gerekli hâle getirmekte, bu aktörlerle ilgili olarak ilk elden veri toplanması, yerel kalkınma ortaklarıyla doğrudan iletişim kurulması, kurumsal kapasitenin ve insan kaynaklarının geliştirilmesi amacıyla teknik iş birliğinin geliştirilmesi gibi gereklilikleri de beraberinde getirmektedir.
Türkiye’nin yeni misyonuna uygun olarak, ilişkilerin daha iyi düzeye taşınması amaçlanan ülkelerdeki kilit noktalarda yer alan karar alıcılar, kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan üst düzey yöneticiler ve uzmanlarla etkileşim içerisinde olunmasına, dünyada ve Türkiye’de meydana gelen siyasi, iktisadi ve kültürel gelişmeler hakkında karşılıklı bilgilenmeye; stratejik düşünme, davranma ve vizyon geliştirme niteliklerinin güçlendirilmesine büyük ihtiyaç vardır.
Tüm bu hedeflere çok boyutlu katkı içeren “Stratejik Vizyon Geliştirme Programı”, TASAM WORLD (TASAM Kapasite İnşası ve İş Birliği Merkezi) tarafından geliştirilmiştir. Program ile söz konusu dost ve kardeş ülkelerin mevcut ve müstakbel kamu, sivil toplum ve sektör aktörlerine doğrudan stratejik vizyon geliştirme projelerigerçekleştirilerek, bu ülkelerle toplumsal ve ekonomik düzeyde sağlıklı ve sürdürülebilir politikaların güçlenmesine katkıda bulunulması, ortaya konan sinerji ile Türkiye’nin bu ülkelerdeki etkinliğinin karşılıklı bağımlılık temelinde artırılması hedeflenmektedir. Stratejik Vizyon Geliştirme Programı’nın dünyada ve Türkiye’de meydana gelen yeni gelişmeler hakkında bilgi edinme, bu bilgileri doğru biçimde analiz etme, geleceğe yönelik vizyon geliştirme, yaşanan problemleri çözme, ortaya çıkan fırsatları değerlendirme konusunda Program’ın hem Ülkemize hem de dost kardeş ülkelere önemli katkılar sağlaması da beklenmektedir.
TASAM
STK tüzel kişiliği ile tarafsız ve bağımsız bir “düşünce kuruluşu” olarak yaklaşık on yıl önce kurulan TASAM, kıta bazında Afrika, Asya, Avrupa, Latin Amerika – Karayipler ve Kuzey Amerika, bölge bazında Balkanlar, Orta Doğu, Karadeniz – Kafkas ve Akdeniz alanlarına odaklanırken kimlik bazında Türk Dünyası ve İslam Dünyası alanlarında çalışmalar gerçekleştirmektedir. Bu süreçte ortaya çıkan küresel ve çok boyutlu birikimi, Türkiye özelinde de değerlendirerek, T.C. Cumhurbaşkanlığı himayesinde başlattığı Türkiye’nin Stratejik Vizyonu 2023 Projesi gibi tarihî inisiyatiflerle ülkemize çok boyutlu kazanımlar sağlamaktadır. Bu perspektifte ülkemizin kurumsal kapasite inşasına stratejik katkı olarak şekillenen TASAM çalışmaları ve oluşturulan kurumsal ağlar, gelinen noktada küresel bir anlam ifade etmektedir. 100 ülkeye varan etkinliği ile TASAM çalışmalarına; ana yönetim, enstitüler ve projelerin bilim, akil kişiler ve diğer çalışma kurullarında yaklaşık 500 saygın ve duayen isim ciddi katkılar sunmaktadır.
TASAM WORLD
TASAM faaliyetleri üzerinden geliştirilen TASAM WORLD ∙ Kapasite İnşası Yönetimi ve İşbirliği Merkezi çatısı altında çeşitli ölçeklerde çok taraflı kurumsallaştırılan ve benimsenen yönetim sistematiğine göre, ilgili organlarına işlerlik kazandırılan yapılanmalar şunlardır:
ENSTİTÜLER
TASAM Kalkınma ve İşbirliği Enstitüsü (www.tasam.org/kalkinma)
TASAM Afrika Enstitüsü (www.tasamafrika.org)
TASAM İslam Ülkeleri Enstitüsü (www.tasamislam.org)
KDE ∙ Kamu Diplomasisi Enstitüsü ( www.kamudiplomasisi.org)
SİE ∙ Siyasal İletişim Enstitüsü (www.siyasaliletisim.org)
PLATFORMLAR
BİA ∙ Balkan İletişim Ağı (www.balkancom.net)
DTF ∙ Dünya Türk Forumu (www.dunyaturkforumu.org)
ISTTP ∙ İslam Ülkeleri Düşünce Kuruluşları Platformu (www.isttp.org)
TRNTP ∙ Türkiye Nükleer Teknoloji Platformu (www.trntp.org)
TOD-Türkiye ∙ Düşünce Kuruluşları Türkiye Diyaloğu (www.todturkey.org)
USTKİP ∙ Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Kalkınma ve İşbirliği Platformu (www.ustkip.org)
PROGRAM VE PROJELER
TSV 2023 ∙ Türkiye’nin Stratejik Vizyonu 2023 (www.tsv2023.org)
TYDP ∙ Türkiye Yönetim ve Deneyim Programı (www.tydp.org)
SVGP ∙ Stratejik Vizyon Geliştirme Programı (www.tasamworld.org/index.php/programprojeler/svgp)
Farklı hedefler için farklı “sivil zirveler, program ve projeler” sonunda TASAM WORLD çerçevesinde, oluşturulan bu çok boyutlu yapıların kapasite inşasına katkı sağlamak üzere yeni işbirliği ağları oluşturması ve edinilen on yıllık deneyim çerçevesinde, ihtiyaç duyan tüm kurumlara danışmanlık/işbirliği hizmetleri verilmesi imkânı doğmuştur.
Bu imkanın en iyi şekilde değerlendirilebilmesi için hedef ülkelerle birlikte stratejik farkındalık ve geleceğe yönelik vizyon oluşturulması, kamu kurumları arasında iş birliği ağları kurulması, kalkınmayı teşvik edici ortak projeler ve programlar geliştirilmesi, karşılıklı bilgi ve tecrübe değişimi ile inovatif uygulamaların yaygınlaştırılması, karar alıcılar ve üst düzey yöneticiler arasında kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi, çağdaş kamu yönetimi anlayışının geliştirilmesi, ulusal ve uluslararası düzeyde iyi yönetişim sağlanması konularında stratejik iş birliği ve uzmanlık geliştirme amaçlı bilgi paylaşımı sağlanması gerekmektedir.
Değişim ve dönüşüm hamlelerinin ivme kazandığı günümüzde özgün çözüm arayışlarına duyulan ihtiyaç kendini her geçen gün daha derinden hissettirmektedir. Düşünsel ve akademik merkezli projeler yürüten TASAM ile birlikte TASAM WORLD, dış kapasite inşası ve yönetimi bağlamında ulusal ve uluslararası işbirliği amaçlı ikili ve çok taraflı proje ve programlar geliştirmek üzere faaliyetlerini sürdürmektedir.
Stratejik Vizyon Geliştirme Programı; Türkiye’nin hem iç kapasitesinin hem diğer ülkelerle işbirliği imkânlarını gelişmesine, öncelikli her sektöre ve disipline yönelik üretilen “Özel Uygulama Projeleri”nin ilgili otoritelerle birlikte gerçekleştirilmesine ve taraflar için ortak bir bilinç alanı oluşturulmasına entelektüel katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
TAMAMLANAN PROJELER
Slovenya Ljubljana Üniversitesi Stratejik Vizyon Geliştirme Konferansı – 1 (24-25.09.2013, İstanbul)
Sudan Güvenlik Yüksek Akademisi Stratejik Vizyon Geliştirme Programı – 1 (15-22.05.2013, İstanbul)
Sudan Güvenlik Yüksek Akademisi Stratejik Vizyon Geliştirme Programı – 2 (26.11 – 3.12.2011, İstanbul)
T.C. Zonguldak Valiliği Stratejik Vizyon Geliştirme Konferansı – 1 (17.01.2008, Zonguldak)
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Stratejik Vizyon Geliştirme Konferansı – 2 (07.12.2007, İstanbul)
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Stratejik Vizyon Geliştirme Konferansı – 1 (02.11.2007, İstanbul)
T.C. Tekirdağ Valiliği Stratejik Vizyon Geliştirme Konferansı – 1 (21.02.2007, Tekirdağ)
T.C. İçişleri Bakanlığı Stratejik Vizyon Geliştirme Konferansı – 2 (31.01.2007, Ankara)
T.C. Tekirdağ Valiliği Stratejik Vizyon Geliştirme Konferansı – 2 (25.12.2006, Tekirdağ)
T.C. Tekirdağ Valiliği Stratejik Vizyon Geliştirme Konferansı – 1 (20.11.2006, Tekirdağ)
T.C. İçişleri Bakanlığı Stratejik Vizyon Geliştirme Konferansı – 1 (31.10.2006, Ankara)
Son Yorumlar